Indrukwekkend oorlogsmonument Groeve de Schark nu geopend voor publiekIndrukwekkend oorlogsmonument binnenkort open voor publiek!
Na een aantal maanden van restaureren en bouwen aan een nieuwe mergelgang in opdracht van ENCI, is groeve De Schark nu toegankelijk vanuit de ENCI-groeve. In september 2012 werd De Schark officieel geopend door Theo Bovens van de Provincie Limburg. Speciaal voor deze gelegenheid zijn in de Scharkgroeve vijf emblemen in mergel gemaakt van de Provincie Limburg, USAG, Gemeente Maastricht, ENCI en Broeders van Maastricht F.I.C. Deze emblemen werden tijdens de opening door de betreffende bestuurders onthuld.

Het unieke aan groeve De Schark is dat het een bijzondere betekenis heeft voor de stad Maastricht als oorlogsmonument. In de kerstnacht van1944 verbleven hier honderden Amerikaanse soldaten. Terwijl Maastricht haar eerste Kerstmis vierde als bevrijde stad, wisten deze jonge mannen dat zij op eerste Kerstdag weer naar het front in de Ardennen zouden worden gereden. Slechts enkelen hebben het Ardennenoffensief overleefd. Deze herinnering wordt levendig gehouden in de Scharkgroeve.

Binnenkort (medio 2013) kunnen De Schark en de monumenten in deze grot via VVV Maastricht door het publiek worden bezocht. VVV Maastricht neemt dan groeve De Schark op in de reeds bestaande rondleiding vanuit Chalet D’n Observant in het ENCI-gebied. Hou deze website in de gaten voor meer informatie over wanneer de rondleidingen van start gaan!

<< Terug

NIEUWS
Leukste uitje van Nederland
Beste Uitje 2018
Culturele hotspot volgens BankGiroLoterij
Grotten Zonneberg en de Kluis in Weg Zijn Wij - VRT1