Fossiel van dertien meter lange mosasaurus ontdekt in ENCI-groeveCarlo Brauer, groevemachinist bij de groeve van ENCI-Maastricht, ontdekte vorige week maandag de reusachtige tanden van het fossiel in de laadschop van zijn graafmachine. Brauer: "Ik zag ze glinsteren in het ochtendlicht."

ENCI, de uitbater van de groeve, heeft haar werkzaamheden op de betreffende plek onmiddellijk stilgelegd en contact opgenomen met het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Paleontologen van het museum konden meteen bevestigen dat het hier om een unieke vondst ging.

In de afgelopen tien dagen hebben medewerkers van het museum grote delen van de schedel en een deel van de buik en de staart van het ongeveer 13 meter lange skelet geborgen.

Brauer, de vinder van het fossiel: "Ik werk al 23 jaar bij ENCI en heb altijd gehoopt om nog een keer een groot fossiel als dit te vinden. Ik vind het fantastisch en ben er echt opgetogen over. Vooral omdat onze groeve-activiteiten nog maar zes jaar zullen duren. De kans op een vondst als deze wordt dus steeds kleiner..."

Uit wat dus dusver tevoorschijn is gekomen lijkt het hier te gaan om de oudst bekende vertegenwoordiger van de soort 'Mosasaurus hoffmanni' of een sterk verwante soort. Deze mosasaurus leefde ongeveer 67,83 miljoen jaar geleden, en daarmee is dit dier zo'n anderhalf miljoen jaar ouder dan 'Bèr', de andere soort mosasaurus die hier in 1998 werd ontdekt.

Het fossiel wordt in de komende maanden in het museum verder geconserveerd, geprepareerd en onderzocht. Het is naar verwachting vanaf de kerstvakantie voor het publiek te zien.

<< Terug

NIEUWS
Leukste uitje van Nederland
Beste Uitje 2018
Culturele hotspot volgens BankGiroLoterij
Grotten Zonneberg en de Kluis in Weg Zijn Wij - VRT1