Bouw spectaculaire trap en uitzichtplatform bij ENCI-groeve in MaastrichtTussen de oude Luikerweg en de ENCI-groeve in Maastricht wordt dit jaar gestart met bouw van een circa 40 meter hoge trap. Het voorlopig ontwerp is klaar. De trap zal eerst vrij steil omlaag gaan, dan schuin omlaag langs de mergelwand en vervolgens kom je in de ondergrondse mergelgangen. Van daaruit loop je via een groen talud de groeve in.

Mijlpaal
De trap is een mijlpaal in de transformatie van het ENCI-gebied. Op korte termijn zal een besluit worden genomen over het definitieve ontwerp. De Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied wil dit jaar van start gaan met de bouw. De trap, die in de loop van 2015 gereed moet zijn, is een onderdeel van de uitvoering van het Plan van Transformatie van het ENCI-gebied. Het is opnieuw een manier om de groeve beter toegankelijk te maken. Opdrachtgever voor de bouw is de Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied. De coördinatie is in handen van Natuurmonumenten, toekomstig eigenaar van de  groeve.Historische route Maastricht – Luik
Doel van de trap is om de historische route Maastricht – Luik , via de overgangszone in ere te herstellen. Recreanten kunnen vanaf de oude Luikerweg bovenop de Sint-Pietersberg in Maastricht vanaf een mooi vormgegeven uitzichtplatform genieten van een spectaculair uitzicht op de groeve.  Vervolgens dalen ze 40 meter af naar de groeve.  
Om de veiligheid van wandelaars te waarborgen, zal de daadwerkelijke doorsteek richting België via de overgangszone pas plaatsvinden wanneer de mergelwinning door ENCI is beëindigd. Tot die tijd kunnen bezoekers na afdaling van de trap wel de natuurzwemplas bereiken en wandelen langs de kalkgraslanden aan de noordzijde van de ENCI-groeve.
<< Terug

NIEUWS
Leukste uitje van Nederland
Beste Uitje 2018
Culturele hotspot volgens BankGiroLoterij
Grotten Zonneberg en de Kluis in Weg Zijn Wij - VRT1