Leukste uitje van Nederland | 31-07-2018

Maastricht Underground is wederom genomineerd als leukste uitje van Nederland 2019! Ben je ANWB lid en vind je dat Maastricht Underground jouw stem verdient? Laat dan tussen 1 augustus en 4 november 2018 via www.anwbleuksteuitje.nl weten hoe jouw ervaring met Maastricht Underground was.


Lees verder >>

Beste Uitje 2018 | 07-02-2018

Tot en met 18 maart 2018 kunnen bezoekers stemmen op hun 'Beste Uitje 2018' en kans maken op 5 dagjes uit naar keuze. Ook de mergelgrotten Maastricht zijn genomineerd en daar zijn we heel trots op! Vind je de Grotten van Maastricht een terechte winnaar? Breng dan hier je stem uit.

Lees verder >>

Culturele hotspot volgens BankGiroLoterij | 24-01-2018

De BankGiroLoterij maakte onlangs een sfeerimpressie van de culturele hotspots in Zuid-Limburg onder de noemer 'Dit wil je niet missen in Zuid-Limburg'.

Lees verder >>

Grotten Zonneberg en de Kluis in Weg Zijn Wij - VRT1 | 15-11-2017

In het Belgische programma Weg Zijn Wij op VRT 1 bezoeken bekende Vlamingen bijzondere plekken. Onlangs bleven acteur Sven de Ridder en zijn collega's Maureen en Dieter overnachten in Hoeve Lichtenberg en maakten zij een mooie tocht door Grotten Zonneberg en de Kluis.

Lees verder >>

Maastricht Underground op de Spaanse TV | 01-11-2017

De Spaanse zender Televisió 3 zond onlangs in het programma Blog Europe een interessant item uit over Fort Sint Pieter en Grotten Noord. Het is deels in het Spaans, afgewisseld met een Engelstalig interview met onze gids Wim Hamelers. Maar ook de beelden spreken boekdelen!

Lees verder >>

Grotten Zonneberg op Channel 8 | 11-10-2017

De Nieuwszender Daytime van Channel 8 (Verenigde Staten - Florida) maakte een verslag van een citytour in combinatie met een rondleiding in Grotten Zonneberg onder begeleiding van onze gids Gerard Kouwenhoven. Daytime wordt uitgezonden op News Channel 8 WFLA in de Verenigde Staten.

Check hier het filmpje: Uitzending Daytime 18 september 2017 >>


Lees verder >>

Stem op het Leukste uitje van Nederland | 21-09-2017

Ben je in de grotten, Kazematten of Fort Sint Pieter geweest? En vond je dit het beste uitje van Nederland? Stem dan uiterlijk 31 oktober 2017 op ons!

Het land van ANWB heeft maar liefst 3 van onze uitjes genomineerd. Wat vond jij het leukste? Klik op onderstaande links en breng je stem uit. En ja, je mag natuurlijk ook op alle drie onze uitjes stemmen.


Dankjewel dat je je stem hebt uitgebracht. Op 9 januari 2018 vindt de uitreiking plaats. Wij hopen natuurlijk te winnen. We houden je op de hoogte!


Lees verder >>

Keulse krant schrijft over een weekend in Maastricht | 07-08-2017

De Keulse krant Kölner Stadt-Anzeiger bezocht Maastricht. Het artikel Die Stadt am Ende der Wurst beschrijft wat je tijdens een weekendje Maastricht kunt zien, doen en beleven. Van een hippe stadswandeling die je alle verborgen plekjes in Maastricht laat zien, tot een boottocht over de Maas met Rederij Stiphout. Na een vaartocht van 20 minuten meert de boot aan bij de Sint Pietersberg en na een korte wandeling bereik je Grotten Zonneberg. 
Lees hier het hele artikel >>
Lees verder >>

Vlog Boeiuh van Limburgs Museum | 27-07-2017

Boeiuh! is een vlog van het Limburgs Museum speciaal voor jongeren. Paula bezoekt in deze aflevering Grotten Noord. Ondergronds is het heerlijk koel, vooral als het buiten zindert van de warmte. 
Samen met gids Paul ontdekt ze de ondergrondse geheimen van Maastricht. Ze ziet hoe groot het gangenstelsel is en bewondert Paul zijn favoriet: de mosasaurus.
Lees verder >>

Culture Trip noemt Maastricht Underground | 08-06-2017

Culture Trip selecteerde Maastricht Underground als 1 van dé 20 Nederlandse bezienswaardigheden die je gezien moet hebben. We staan in de lijst samen met het Paleis op de Dam in Amsterdam, het Rijksmuseum, het Anne Frank Huis en nog vele andere hotspots van ons land. Nieuwsgierig naar het hele artikel? Klik hier>>
Culture trip schreef ook over de meest ongewone musea in Nederland, waaronder onze Grotten Zonneberg. Klik hier>>

Lees verder >>

Artikel Volkskrant grottekeningen | 26-04-2017

Op 21 april verscheen er een mooi artikel in de Volkskrant naar aanleiding van de restauratie van de muurtekening van de Nachtwacht die aan het begin van de 20e eeuw werd aangebracht op de wand in het grottenstelsel Zonneberg. Het artikel is ook digitaal te lezen, klik hier >>


Lees verder >>

ENCI-gebied in Tijd voor Max | 18-04-2017

Op 12 april werd een deel van de Maastrichtse ENCI-groeve feestelijk geopend voor publiek. Eindelijk kun je via de prachtige trap, die de Luikerweg met de groeve verbindt, genieten van een adembenemend uitzicht.
In het NPO programma Tijd voor Max werd aandacht besteed aan het vernieuwde, spectaculaire ENCI-gebied.
Klik hier voor het fragment in Tijd voor Max >>

Lees verder >>

75 jaar Kluis | 03-04-2017

Rembrandt’s Nachtwacht dankt hedendaags bestaan aan Maastricht
Op 24 maart 2017 was het precies 75 jaar geleden dat de Nachtwacht van Rembrandt tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergebracht werd in de ondergrondse kluis van de Sint-Pietersberg in Maastricht. Op 24 maart 1942 werden samen met de Nachtwacht nog zo’n 780 kunstwerken van Hollandse meesters waaronder Jan Steen, Frans Hals, Jacob van Ruysdael en Paulus Potter drie jaar ondergebracht in Maastricht ter bescherming van bombardementen en roof. De verzekerde waarde van de opgeslagen kunstschatten in de Rijksbewaarplaats van de St. Pietersberg was astronomisch hoog. De kunstschatten waaronder De Nachtwacht was toen al voor ruim één miljard gulden verzekerd. Door de opslag in de kluis in Maastricht, genieten bezoekers nu van de vele belangrijke werken die de Nederlandse musea rijk zijn. Dat is van onschatbare waarde voor het cultureel erfgoed.
Lees verder >>

12 april ENCI groeve open voor publiek | 07-03-2017

Vanaf 14.00 uur op woensdag 12 april is de ENCI-groeve via een gloednieuw wandelpad toegankelijk voor het publiek. Ook de trap die in 2015 werd gebouwd, gaat dan open. De route door de groeve symboliseert een deel van de oude Luikerweg tussen Maastricht en Luik.Lees verder >>

27 november herdenking bombardement Blauwdorp | 08-11-2016

Op zondag 27 november wordt tussen 14.00 en 15.00 uur op verschillende locaties in Blauwdorp stilgestaan bij de gebeurtenissen die 75 jaar geleden hebben plaats gevonden en bij de monumenten die ter nagedachtenis aan het bombardement in de wijk werden opgericht.
Lees verder >>

Verhaal over schuilen in Grotten Zonneberg | 19-10-2016

Een ontmoeting met Janine - over schuilen in Grotten Zonneberg.
Lees verder >>

Telegraaf artikel over 75 jaar Maastricht Underground | 29-07-2016

Op 28 juli verscheen er in de Telegraaf een leuk artikel over Maastricht Underground in het kader van het 75-jarig bestaan.
"Napoleon wilde het met eigen ogen zien. Koningin Wilhelmina liet zich graag rondleiden. En Tsaar Peter de Grote liet er een uitvoerig banket met hoogwaardigheidsbekleders voor schieten: de mergelgrotten van Maastricht."
Lees verder >>

Artikel Dagblad de Limburger 23 juli 2016 | 25-07-2016


Lees verder >>

Columnist Ad van Iterson bezocht de kazematten | 08-07-2016

Columnist Ad van Iterson ging met zijn collega's mee op rondleiding door de kazematten.
Lees verder >>

Tripadvisor Certificaat van Uitmuntendheid voor Kazematten | 08-06-2016

Kazematten als laatste Underground locatie bekroond.
Lees verder >>

Kardoenkwekerij herleeft in Maastricht Underground | 24-05-2016

De meeste mensen kennen grotten Zonneberg vooral als plaats waar werd geschuild en waar mergel werd gewonnen. De grotten hebben echter nog veel meer functies gehad...
Lees verder >>

Vergeten stukje Maastricht Underground in De Limburger | 24-05-2016

Onlangs besteedde Dagblad De Limburger aandacht aan een wel heel bijzonder stukje Maastricht Underground: La Grande Entrée, oftewel de ‘Grote Ingang’ van de Sint-Pietersberg!
Lees verder >>

Magazine The Culture Trip tipt Maastricht Underground | 28-04-2016

Het online magazine The Culture Trip wijdde onlangs een artikel aan Maastricht. Volgens de schrijfster mocht Maastricht Underground daarbij niet ontbreken! 
Lees verder >>

Blog KidsErOpUit bezoekt Maastricht Underground | 07-04-2016

Het blog KidsErOpUit onderzoekt welke plekken en steden geschikt zijn voor gezinnen met kinderen. Onlangs kwam deze blog ook naar Maastricht!
Lees verder >>

Maastricht Underground kweekt witlof | 01-03-2016

Het begon als een experimentje vorig jaar. Het kweken van witlof in Grotten Noord. Na een succesvolle kleine oogst vorig jaar, heeft het dit jaar een iets groter vervolg gekregen...
Lees verder >>

Maastricht Underground Steptocht op RTL 4 | 12-02-2016

In januari werd de Steptocht die elke week wordt aangeboden in Grotten Zonneberg mooi in het zonnetje gezet in het RTL 4 programma Nederland heeft 't! Het langverwachte filmpje is nu ook in ons bezit en hier te bekijken!
Lees verder >>

Maastricht Underground op RTL 4 | 07-01-2016

Aanstaande zondag om 16.00 uur wordt Maastricht Underground dubbel en dwars in de spotlights gezet in het programma 'Nederland heeft het' op RTL 4!
Lees verder >>

Maastricht Underground haalt 1499 euro op | 06-01-2016

Maastricht Underground heeft van 17 t/m 24 december december 3 FM Serious Request Heerlen 2015 gesteund. 3FM vroeg met Serious Request 2015 aandacht voor de generatie van de toekomst in oorlogs- en conflictgebieden. Onder de noemer ‘Keep them going’ werd er geld ingezameld voor dit goede doel.
Lees verder >>

Tripadvisor geeft Grotten en Fort Certificate of Excellence | 27-05-2015

Onlangs zijn de Grotten van de Sint Pietersberg voor het tweede jaar op rij door Tripadvisor bekroond met het 'Certificate of Excellence 2015'. Nieuwkomer dit jaar is Fort Sint Pieter die eveneens dit certificaat in de wacht sleepte. TripAdvisor reikt een 'Certificaat van uitmuntendheid' uit aan accommodaties, attracties en restaurants die consistent geweldige beoordelingen van reizigers ontvangen op Tripadvisor.
Kortom, de hoge tevredenheid van bezoekers heeft geleid tot dit fantastische resultaat!
Lees verder >>

Portret gids Paul Jonas | 22-05-2015

Op 22 mei verscheen er in Dagblad de Limburger een bijzonder interview met de Stadsgids en tevens Maastricht Underground gids Paul Jonas. Dit interview is een mooie weergave van het kleurrijke leven dat Paul Jonas geleid heeft. Zo was hij onder andere vuurspuwer in een kindercircus, verpleger in de zwakzinnigenzorg, imker, augurkenteler én is hij telg uit een beroemde kunstenaarsfamilie. Stadsgids Paul Jonas (55) noemt zichzelf 'anders dan anderen'. Een paradijsvogel op de Sint Pietersberg.
Lees verder >>

Nuna zoeft door de grotten | 21-05-2015

Maandag 18 mei was er een wel zeer unieke bezoeker in Maastricht: de Nuna van het Nuon Solar Team. Het bijzondere gevaarte van 1,8 X 4,5 meter maakt met zijn team een tour door Nederland en deed hierbij ook de stad Maastricht aan. Als speciale fotolocatie werd gekozen voor de meest onwaarschijnlijke plek voor een van zonlicht afhankelijk apparaat: de altijd duistere en koele krochten van het onderaardse grottenstelsel van de Sint Pietersberg. 
Klik hier voor de opnames gemaakt door RTV Maastricht.

Op 22 oktober 2015 werd bekend gemaakt dat de Nuna van het Nuon Solar Team in Australië de World Solar Challenge heeft gewonnen!

Lees verder >>

Vondst 4e Mosasaurus | 21-04-2015

Zaterdagochtend 18 april is in de ENCI-groeve in Maastricht een vierde Mosasaurus (naast Bèr, Carlo en Kristine) gevonden tijdens een excursie van de Nederlandse Geologische Vereniging, afdeling Limburg. John Jagt, conservator en paleontoloog van het Natuurhistorisch Museum Maastricht, werd volledig verrast door de vondst van vader Jos en zoon Lars Barten.
Lees verder >>

De Kazematten bij Mijn Lifestyle | 22-12-2014

Onlangs brachten de presentatoren Anouk van Schie en Mark Schaaf van het SBS6 programma Mijn Lifestyle een bezoek aan de Kazematten. Het bijzondere verhaal van deze historische locatie werd verteld door de gids Cor Halmans. Klik snel verder om dit filmpje zelf te bekijken.
Lees verder >>

30 augustus 2014 was een wonderlijke dag | 16-09-2014

Een persoonlijke ervaring van VVV-gids Mat van Lier:
"Op deze bewolkte dag staat Maastricht in het teken van de viering van 200 jaar Koninkrijk Nederland. Om 11.30 uur zou ik een rondleiding verzorgen voor een gezelschap uit Hückeswagen (Dtsl). Door alle veiligheidsmaatregelen mist het gezelschap letterlijk de boot en arriveren ze meer dan een half uur te laat. Ik ontvang een club van maar liefst 21 energieke dames van middelbare leeftijd die een turnclub vormen. De stemming zit er ondanks de vertraging gelukkig goed in. Na hen uitgelegd te hebben waardoor hun vertraging vermoedelijk is ontstaan is het gezelschap blij dat ze ter plekke zijn en al zingend gaan we op pad...."
Lees verder >>

Limburgse premiere Oorlogsgeheimen | 02-07-2014

Deze familiefilm gaat 2 juli in Limburgse première in Maastricht en is vanaf dan te zien in de bioscopen!

Oorlogsgeheimen is de verfilming van het gelijknamige boek van Jacques Vriens. Over de twaalfjarige Tuur en Lambert in een dorpje in Zuid-Limburg, wiens onvoorwaardelijke vriendschap tijdens de Tweede Wereldoorlog onder druk komt te staan. Opgenomen op diverse locaties in Maastricht!
Lees verder >>

Tentoonstelling Undertones | 20-05-2014

Secret Sounds in Maastricht’s underground
29 juni t/m 24 augustus

Met het project Undertones laat Marres Maastricht deze zomer gonzen. Undertones brengt bekende geluiden, oude bijzondere geluiden, maar ook nieuwe klanken in de stad. De tentoonstelling bestaat uit twee delen. In Marres worden werken gepresenteerd van diverse kunstenaars. Buitenshuis brengt Undertones bezoekers naar spectaculair ondergronds erfgoed in Maastricht: ruimtes met een bijzondere geschiedenis: archeologisch, architectonisch, sociaal of religieus.
Lees verder >>

Gedaantewisseling Fort Sint Pieter | 05-05-2014

Sinds 2006 werken de Gemeente Maastricht en Natuurmonumenten aan de restauratie en ontwikkeling van Fort Sint Pieter en de omgeving op Sint Pietersberg.

In de week van 7 april 2014 zijn de laatste omvangrijke werkzaamheden aan de muren en de toegang tot het Fort Sint Pieter van start gegaan. Een bijzonder onderdeel van de restauratie is het vrijmaken en duurzaam behouden van de voormalige waterput bij het fort. Deze 'beschermde' waterput is tijdens graafwerkzaamheden voor de nieuwe parkeerplaats teruggevonden. Deze werkzaamheden lopen door tot na de zomervakantie 2014, het Fort en de omgeving zullen gewoon toegankelijk zijn.
Lees verder >>

ENCI stelt inrichting kalkgraslanden aan noordzijde ENCI-groeve uit vanwege broedende Oehoe | 18-03-2014

ENCI heeft de inrichting van kalkgraslanden aan de noordzijde van de ENCI-groeve in Maastricht, tijdelijk stilgelegd in verband met een broedende Oehoe. De nestlocatie bevindt zich in tegenstelling tot voorgaande jaren niet in de Oehoevallei maar in een nis in de noordwand van de groeve, ten zuiden van de Oehoevallei. Door de broedende Oehoe zal de inrichting van de kalkgraslanden, één van de uitvoeringsmaatregelen van het Plan van Transformatie van het ENCI-gebied, een aantal maanden worden uitgesteld. ENCI heeft hierover nauw overleg gevoerd met Natuurmonumenten en de Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied.
Lees verder >>

Bouw spectaculaire trap en uitzichtplatform bij ENCI-groeve in Maastricht | 12-02-2014

Tussen de oude Luikerweg en de ENCI-groeve in Maastricht wordt dit jaar gestart met bouw van een circa 40 meter hoge trap. Het voorlopig ontwerp is klaar. De trap zal eerst vrij steil omlaag gaan, dan schuin omlaag langs de mergelwand en vervolgens kom je in de ondergrondse mergelgangen. Van daaruit loop je via een groen talud de groeve in.
Lees verder >>

Maastricht Underground schittert in Lifestyle Xperience op RTL vier | 25-04-2013

Zaterdag 27 april was Maastricht Underground een van de topics van het programma Lifestyle Xperience op RTL 4. Paul Jonas vertelde in een kort maar krachtig filmpje aan RTL presentator Harold Verwoert wat Fort Sint Pieter en Grotten Noord te bieden hebben, afgewisseld met mooie sfeerbeelden van de locaties. Check de beelden!


Lees verder >>

De Kluis en de Nachtwacht op SBS6 in Hart van Nederland | 24-04-2013

Onlangs verscheen de Maastricht Underground gids Paul Jonas in een uitzending van Hart van Nederland op SBS 6. Het item werd gewijd aan de Nachtwacht die na negen jaar eindelijk weer op zijn plek hangt in het Rijksmuseum. Het is echter niet de eerste keer dat het wereldberoemde doek weg was van zijn ere-plek in het Rijksmuseum. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het schilderij uit voorzorg opgerold en verstopt. En wel in de Kluis van Maastricht Underground. Een mooi stuk historie wat in een filmpje van bijna 2,5 minuten wordt overgebracht aan de kijkers.
Lees verder >>

Oude waterput Sint Pieter terug gevonden | 21-03-2013

Hij verdween in 1936 pardoes onder de grond: de waterput bij Fort Sint Pieter. Het gaat om een put die vermoedelijk ergens in de negentiende eeuw is aangelegd en tot het begin van de twintigste eeuw in gebruik is gebleven.
Lees verder >>

Aanleg transferium heeft gevolgen voor bereikbaarheid Grotten en Fort | 10-12-2012

Vorige week is er gestart met de aanleg van de nieuwe parkeerplaats (transferium) op de Luikerweg, tussen het Fort en Chalet Bergrust. De uitvoering van de werkzaamheden heeft gevolgen voor de bereikbaarheid van Grotten Noord en Fort St. Pieter.
Lees verder >>

Fossiel van dertien meter lange mosasaurus ontdekt in ENCI-groeve | 20-09-2012

In de kalksteengroeve bij Maastricht wordt op dit moment een groot skelet van een mosasaurus opgegraven. Mosasauriërs zijn uitgestorven zeereptielen, die aan het einde van het dinosaurustijdperk leefden, ruim 65 miljoen jaar geleden. De omgeving van Maastricht was toen bedekt door een ondiepe zee.
Lees verder >>

NIEUWS
Leukste uitje van Nederland
Beste Uitje 2018
Culturele hotspot volgens BankGiroLoterij
Grotten Zonneberg en de Kluis in Weg Zijn Wij - VRT1