Veelgestelde vragen


Is het mogelijk de locaties van Maastricht Underground te bezoeken zonder rondleiding met gids?
Nee, dit is helaas niet mogelijk. Zonder professionele gids kan je verdwalen. Het is voor je eigen veiligheid alleen mogelijk om Maastricht Underground te bezoeken onder begeleiding van een gids.

Waar kan ik tickets kopen voor Maastricht Underground?
Voor alle locaties en activiteiten kan je online via deze website tickets kopen alsmede in het Maastricht Visitor Center (VVV) in het centrum van Maastricht. Voor de locaties Grotten Noord en Fort St. Pieter kan je bovendien ook ter plekke terecht bij ons ticketoffice, om tickets te kopen (zolang de voorraad strekt) of informatie te vragen (Luikerweg 71).

Mag mijn hond mee naar binnen bij Maastricht Underground?
Honden mogen op alle locaties van Maastricht Underground mee naar binnen, mits aangelijnd en rekening houdend met de overige bezoekers. Alleen bij de steptochten en kindertochten mogen geen honden mee.

Ik zou graag iemand een Maastricht Underground rondleiding cadeau willen geven, kan dat?
Ja, dat kan! De Maastricht Underground cadeaubon is verkrijgbaar bij het ticketloket van de Grotten Noord en Fort St. Pieter, en in het Maastricht Visitor Center (VVV). Je geeft het aantal personen aan waarvoor de bon bedoeld is en betaald hiervoor ons reguliere entree tarief. De bon is tot een jaar na aankoop geldig voor alle reguliere rondleidingen (hieronder vallen niet de steptochten en/of combi tickets). 
 
Is Maastricht Underground toegankelijk voor (elektrische) rolstoelen/ rollators/ kinderwagens?
De Grotten Noord en Grotten Zonneberg zijn toegankelijk voor iedereen. De loopafstand vanaf het verzamelpunt naar de ingang van de Zonneberg grot is 10 minuten, met een pittige klim. Daarom adviseren wij grotten Noord voor duwrolstoelen. De Kazematten en Fort St. Pieter zijn niet toegankelijk voor rolstoelen en loopwagens vanwege de te belopen trappen. Helaas is het vanwege het historische karakter van deze locaties niet mogelijk om het Fort en de Kazematten breder toegankelijk te maken.
 
Moet ik mijn online gekochte ticket uitprinten?
Als je niet in de gelegenheid bent om je voucher te printen mag je deze digitaal aan de gids laten zien op een mobiele telefoon of tablet/iPad.
 
Het lukt niet om te boeken op de site, is het vol?
Als je niet online kunt boeken voor de excursie van je keuze, betekent dit dat er geen of onvoldoende beschikbaarheid  is. Wij adviseren je in dit geval een ander tijdstip te proberen.

Is Maastricht Underground CJP Cultuurkaart-acceptant?
Schoolgroepen kunnen een groepsreservering met de CJP cultuurkaart betalen.
 
Hoe is Maastricht Underground te bereiken?
Voor de bereikbaarheidsinfo van onze locaties klik je: hier

Wat is het verschil tussen Grotten Noord en Grotten Zonneberg?
De ingang van Grotten Noord is gelegen aan Luikerweg 71 te Maastricht. Dit is een noordelijke ingang van de Sint Pietersberg. De ingang van Grotten Zonneberg is gelegen aan Slavante 1 te Maastricht. Dit is een zuidelijke ingang van de St. Pietersberg.

Beide gangenstelsels zijn ontstaan door de winning van mergel als bouwsteen, zijn rijkelijk versierd met afbeeldingen, tekeningen en handschriften van kunstenaars en bezoekers door de eeuwen heen. Grotten Zonneberg betreft een ruim en gestructureerd  stelsel met hoge kathedraal achtige gangen.  Daardoor ook gebruikt voor het opzetten van het grootste evacuatieplan uit de WO II,  waarbij 47.000 inwoners hun toevlucht konden zoeken in dit stelsel. Veel restanten, waaronder de kapellen, bakkerij en pompstations uit dit plan zijn hier nog goed te zien.

Grotten Noord daarentegen is een stelsel met gangen van verschillende hoogtes, ook goed geschikt voor kinderen en lijkt wellicht nog het meeste op een grot. De enorme koepel ontstaan na een ontploffing in de 18de eeuw, de eeuwen oude schuilplek van de bewoners van Sint Pieter, de donkere gotische gang en de Kluis (rijksbewaarplaats van o.a. Rembrandts Nachtwacht), zijn unieke bezienswaardigheden van dit stelsel. Grotten Noord is ideaal te combineren met het naast gelegen Fort Sint Pieter.
Note: Gidsen maken tijdens een rondleiding een selectie uit de bezienswaardigheden. Heb je een verzoek om iets specifiek te zien, graag aan het begin van de rondleiding aangeven bij de gids

NIEUWS
Leukste uitje van Nederland
Beste Uitje 2018
Culturele hotspot volgens BankGiroLoterij
Grotten Zonneberg en de Kluis in Weg Zijn Wij - VRT1