maart


Deze maand staat de spotlight op 'de Kluis'

Maart is in Maastricht natuurlijk TEFAF maand, als 's werelds meest toonaangevende kunst- en antiekbeurs The European Fine Art Fair neerstrijkt in het MECC. In dit kader wordt deze maand van het jubileumjaar extra aandacht gegeven aan de Kluis: veilige haven voor ruim 800 Nederlandse kunstschatten als de Rembrandts Nachtwacht.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog lagen Nederlandse museumschatten opgeslagen in bunkers aan zee, die ze moesten beschermen voor bombardementen en roof. Toen deze bunkers ontruimd werden voor de bouw van de Atlantikwall werd gezocht naar andere onderkomens voor de schilderijen en andere kunstwerken. De Sint Pietersberg leende zich hier goed voor. En zo wil het verhaal dat tussen 1942 en 1945 meer dan 800 werken, met de Nachtwacht van Rembrandt als meest toonaangevende, in Maastricht 'logeerden'.

Speciale Kluis rondleidingen in de weekenden in maart!
Ontdek de kluis zelf tijdens een speciale thema rondleiding!
Wanneer: 11,12, 18, 19 25 en 26 maart 2017
Tijdstip: 11:00
Duur: 1 uur
Locatie: Luikerweg 71, Maastricht
Tickets: 6,60 p.p. Enkel online te kopen en vooraf bij de VVV Maastricht
Klik hier om tickets te kopen voor deze wandeling!

Henriëtte Frederiks (Maastricht Underground): “Hoe bijzonder zou het zijn als wij in het kader van dit jubileum de Nachtwacht weer een plek kunnen geven in de grotten op 24 maart 2017, 75 jaar nadat dit kunstwerk naar de Sint Pietersberg is gebracht. Toentertijd niet voor een beurs als TEFAF, maar om een veilig onderkomen te hebben gedurende WOII."


Maastricht Underground trakteert!
Vanwege onze verjaardag kun je ook deze maand jouw eigen kinderfeestje in één van de locaties winnen of als 75 jarige gratis deelnemen aan één van onze rondleidingen. Kijk hier hoe je kunt winnen en wat de voorwaarden zijn.

Ga terug naar het overzicht